A Környezetvédelmi Miniszter Lee Ying-yuan vázolja Tajvan előrelépést a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában egy szeptember 15-i szemináriumon New Yorkban (a Környezetvédelmi Minisztérium engedélyével)

A Kínai Köztársaság (Tajvan) szeptember 15-én New Yorkban nyilvánosságra hozta a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló Önkéntes Nemzeti Áttekintését, melyben taglalja az ország erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megszűntessék a szegénység minden formáját, illetve küzdelmüket az egyenlőtlenségek terén, a klímaváltozás terén, valamint hogy senkit nem hagyunk hátra.

A Környezetvédelmi Miniszter Lee Ying-yuan ismertette az anyagot, melyben arról beszélt, milyen intézkedéseket foganatosított a tajvani kormány a 17 Fenntartható Fejlődési Cél 2030-ra történő megvalósítása érdekében, beleértve a végrehajtási mechanizmusokat, bevezetést, és ide vonatkozó nemzetközi együttműködési tapasztalatokat is.

Lee programjában kiemelt számos olyan intézkedést és szabályozást, mely jövő év január 1-ével lép életbe, mint pl. a mikro szemcsés bőrápolási termékek gyártásának korlátozása, vagy az ingyen műanyag bevásárlótáskák biztosításának korlátozása. Ezek az intézkedések, melyekkel Tajvan kivívta a nemzetközi közösség elismerését, szintén felhívják a figyelmet Tajvannak a környezetvédelem megerősítésére tett folyamatos munkájára.

A tajvani magánszektor is jelentős erőfeszítésekkel járul hozzá a cél megvalósításához a zöld energiás befektetései és innovációi által – mondta a miniszter. Példaképpen említette a legnagyobb műanyag flakon újrahasznosító rendszert, melyet egy külhoni tajvani, Hung Ching-ling alapított Romániában, vagy a Tajpej városi székhelyű Miniwiz Co. Ltd.-t, mely az ipari újrahasznosítás terén nyert elismerést úttörő megoldásaival.

A Környezetvédelmi Minisztérium szerint Tajvan jól teljesít a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása terén összehasonlítva számos nyugati országgal, némelyiküket le is előzi például a higiéniai szolgáltatások, a női politikai részvétel, a szegénység elleni küzdelem, és az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása terén.

A miniszter kijelentette, hogy országa továbbra is figyelemmel kíséri majd az ide kapcsolódó intézkedésekben való előrelépéseket, különös tekintettel a klímaváltozáshoz való adaptáció és a következmények enyhítési stratégiáinak vonatkozásában. Mint ahogyan azt Tsai Ing-wen elnök asszony a 2016-os májusi beiktató beszédében is kiemelte, Tajvan vállalja, hogy részt vesz a nemzet karbon kibocsátásának csökkentésében is.

Lee egy nemzetközi szemináriumon hozta nyilvánosságra a jelentését, melyre a Fenntartható Fejlődési Célok bevesztésének témájában került sor. Az eseményt a New York-i Tajpeji Gazdasági és Kulturális Iroda, a Globális Szigeti Partnerség, a Columbia Egyetem Környezeti Változási Sabin Központja és a Salamon Szigetek ENSZ Missziója rendezte meg. Az eseményen több mint 150 tudós és NGO képviselő vett részt.

Mint a Fenntartható Fejlődési Célokért tett erőfeszítések programjának része, a tajvani Külügyminisztérium azon is dolgozik, hogy támogassa a globális partnerséget és segítsen más országoknak a mezőgazdaság, oktatás, környezetvédelem, kommunikációs technológiák és közegészségügy területein.

Az ENSZ Közgyűlés által 2015-ben előterjesztett program célja, hogy a Fenntartható Fejlődési Célok hozzájáruljanak a szegénység felszámolásához, a környezetvédelemhez, valamint biztosítsák a békét és jólétet a világon. A 17 kitűzött cél 169 pontot érint, mint pl. a fenntartható és tiszta energia, a klímaügyi intézkedések, a nemek közti egyenlőség, az egészség és jólét, valamint a fenntartható városok kialakításának programja.

Forrás: Taiwan Today