Wu Chih-chung tajvani külügyminiszter helyettes (balról a második) és Taichung város polgármestere, Lin Chia-lung (középen) mutatják támogatásukat más résztvevők jelenlétben a 2017-es taichungi UNFCCC NGO fórum mellett szeptember 28-án (Taichung város Önkormányzatának engedélyével)

A helyi nem kormányzati szervezetek és nemzetközi partnereik közt az ENSZ klímaváltozási Konvencióról szóló együttműködésről tartott fórum ért véget szeptember 28-án a Tajvan középső részén található Taichung városban.

A helyi városvezetés és a Külügyminisztérium együttműködésével szervezett egynapos esemény a nemzetnek a klímaváltozás hatásai kivédésére irányuló elkötelezettségét taglalta. A résztvevők közt volt több mint 400 akadémikus, szakértő, NGO képviselő,  valamint diákok és hivatalos szervek képviselői  Tajvanról és nyolc másik országból.

Az Élhető Városok a Fenntartható Fejlődésért című esemény, egyéb más témák mellett, az alacsony szénkibocsájtású fenntartható élelmiszerlánc, valamint a nemzetközi NGO-k és a helyi kormányzati partnerség kérdéseire, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaira és a városi klímaváltozás hatásainak enyhítésére fókuszált.

A fórumon kulcsfontosságú beszédet tartott Langston James Goree VI, a kanadai központú Nemzetközi Intézet a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnökhelyettese, és az indiai szenátor, Parlindungan Purba. Emellett a téma 19 szakértője is megoszthatta gyakorlati tapasztalatait Japánból, Mongóliából, a Fülöp szigetekről, Szingapúrból, Thaiföldről, Tajvanról, az Egyesült Királyságból és Vietnámból.

A nyitóbeszédében a tajvani külügyminisztérium miniszterhelyettese Wu Chih-chung arról beszélt, hogy a klímaváltozás nem ismer országhatárokat, megemlítve példaként a jelentős károkat, melyet az Irma hurrikán nemrégiben okozott az Egyesült Államok déli részén és a környező országokban.

Ugyan Tajvan nem tagja az ENSZ Klímaváltozási Konvenciójának, de elkötelezett, hogy részt vegyen a nemzetközi közösség küzdelmeiben a globális klímaváltozás megfékezésére.

A kormányzati erőfeszítések legutóbbi kézzel fogható példái az Üvegházhatású Gázok Csökkentett Kibocsájtása és Kezelése elnevezésű törvény, melyet 2015 júliusában hirdettek ki, valamint a Nemzeti Szándéknyilatkozat, melyet két hónappal később publikáltak a témában.

Egy másik mérföldkő a szeptember 15-én New Yorkban nyilvánosan bejelentett Tajvani Önkéntes Vállalási Áttekintő, mely azokat a kormányzati intézkedéseket írja le, mellyel Tajvan az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak 2030-ig való programjához hozzájárul.

Wu kijelentette, hogy reméli, hogy az esemény hozzájárul majd a helyi NGO-k és a világ együttműködésének javulásához, és segíti majd a szénkibocsájtás csökkentése, a tiszta energia és a fenntartható városok fontosságának megértését és elfogadtatását.

A 2013 óta évente megrendezésre kerülő fórum a legfontosabb platformja Tajvan globális érvényesülésének, és segíti az országnak az ENSZ konvencióban való közreműködését – mondta a minisztérium.