Lai Ching-te miniszterelnök vázolja a kormányzati intézkedéseket a szociális vállalkozások fejlesztésére tett erőfeszítésekben november 27-én Tajpejben. (A Végrehajtó Jüan hozzájárulásával)

A szociális vállalkozások támogatása a tajvani kormány egyik fő és elsődleges célkitűzése, melyhez sürgetik a társadalom hozzájárulását, hogy ezek a vállalkozások a magánszektor sikeres eszményképeivé válhassanak – jelentette ki Lai Ching-te miniszterelnök.

Számos kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ezek a szociális vállalkozások fejlődhessenek – mondta Lai, utalva példaképpen a Tajpej város-központú Szociális Innovációs Lab működésének múlt havi beindulására. Az intézményt Audrey Tang tárca nélküli miniszter felügyeli. Feladata, hogy a kapcsolódó ügynökségek munkáját koordinálja, valamint hogy segítő szándékkal találkozókat szervezzen országszerte azoknak az érdeklődőknek, akik ilyen jellegű szervezet létrehozásában gondolkodnak.

A miniszterelnök a Szociális Vállalkozási Financiális Fórumának megnyitóján beszélt erről Tajpejben. A Nemzeti Chenghi Egyetem, valamint helyi vállalkozások és nem kormányzati szervezetek által a Tajpej Város Önkormányzata égisze alatt szervezett rendezvényen a tajvani szociális vállalkozásokkal kapcsolatos témákat és problémákat vitatják meg.

Lai szerint a kormányzati alapok támogatása a kulcsa a szociális vállalkozások hosszú távú életképességének. Ezek már formát is öltöttek, gondolunk itt a Kisvállalkozások Innovatív Kutatási Programjára, vagy a Kis- és Középvállalatok Hitel Garancia Alapjára, melyet a Gazdasági Minisztérium működtet. Emellett létezik számos hasonló kezdeményezés a startupok számára is, mint pl. a Tudományos és Technológiai Minisztérium és a Kabinet által működtetett Nemzeti Fejlesztési Alap – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök továbbá kiemelte a bankszektort, mint másik jelentős támogatási forrást, felhívva a figyelmet a legújabb szabályozási változtatásokra, melyeket a Pénzügyi Felügyelő Tanács tett, lehetővé téve ez által a befektetői holdingoknak a szociális vállalkozások támogatását. Körülbelül 100 milliárd NTD (3.33 milliárd USD) értékű alap áll rendelkezésre ilyen célra.

Ezzel egy időben számos törvényi változás teszi majd lehetővé egy a szociális vállalkozások számára előnyösebb pénzügyi környezet kialakítását. Köztük van számos olyan törvénymódosítás, mely megnyitja az utat az adóösztönzők előtt, illetve lehetővé teszi a külföldi szakemberek alkalmazását.

Előbbre tekintve a miniszterelnök hiszi, hogy a fórum remek platformként szolgál majd az ötletek és tapasztalatok cseréjéhez a szociális tudatosság és szerepvállalás területein. Remélhetőleg egyre több egyén kötelezi el magát a szektor irányában, hogy hozzájáruljon az innováció és a szociális szerepvállalás és a fenntartható fejlődés megvalósulásához.

Forrás: Taiwan Today