Lee Ying-juan a Környezetvédelmi Adminisztráció minisztere (balról a harmadik) és a TECRO képviseletvezető helyettese James Kuang-jang Lee (jobbra), John Norrissal a tajvani Amerikai Intézet ügyvezetőjével (bal) és Jane Nishidával, az amerikai Környezetvédelmi Adminisztráció Nemzetközi és Törzsi Ügyekért felelős hivatalnokával. Kezükben a kétoldalú környezetvédelmi egyezmény, melyet szeptember 19-én írtak alá Washingtonban (Az EPA engedélyével)

A két fél – Tajvan és az Egyesült Államok – megújította a környezetvédelmi technikai együttműködési megállapodását szeptember 19-én Washingtonban, aláhúzva, hogy mindkét fél elkötelezett az emberi egészséget és a környezetet veszélyeztető körülmények elleni közös erőfeszítések folytatására.

A paktum értelmében, mely 2023-ig fut, a tajvani Környezetvédelmi Adminisztráció és az USA Környezetvédelmi Ügynöksége közösen osztja meg tapasztalatait és tudását számos területen. Ebben foglaltatik például a nagyobb projektek tervezése és bevezetése, melyek a közösségeket és ökoszisztémákat igyekszik sokszínűvé, gazdaságilag produktívvá és fenntarthatóvá tenni.

Az egyezményt James Kuang-jang Lee, az Amerikában működő Tajpeji Gazdasági és Kulturális Iroda képviseletvezető helyettese és John Norris a tajvani Amerikai Intézet ügyvezetője írták alá. Az aláíráson jelen volt még a Környezetvédelmi Adminisztráció minisztere Lee Ying-juan és Jane Nishida az amerikai Környezetvédelmi Adminisztráció Nemzetközi és Törzsi Ügyekért felelős hivatalnoka.

Lee az első kormánytag, aki az USA-ba látogatott, mióta Donald J. Trump elnök átvette a hivatalát januárban. Egy nappal korábban beszédet mondott a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában Tajvannak a környezetvédelemben betöltött vezető szerepéről, három nappal korábban pedig New Yorkban Tajvannak az Önként Vállalt Nemzeti Tervéről, mely az országnak az ENSZ által meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célokhoz való viszonyulását és támogatását taglalja.

A ceremóniát követően a két partnerország hivatalnokai áttekintették a futó programokban történő előrelépéseket és eredményeket, valamint a jövőbeni együttműködési terveket.

A Környezetvédelmi Adminisztráció szerint mióta a megállapodás megszületett 1993-ban, Tajvan és az Egyesült Államok számos globálisan is jelentős közös kezdeményezést valósított meg. Köztük volt a 2014-es Nemzetközi Környezetvédelmi Partnerség – egy hálózat, melyben nemzetközi szakértők dolgoznak együtt annak érdekében, hogy a környezet kihívásainak kellően megfelelhessenek.

Mindezen túlmenően, a Környezetvédelmi Adminisztráció kijelentette, hogy a jövőben különösen figyelnek majd Tajvan és a Kormányzat Délire Irányuló Politikája által érintett országok közti együttműködésekre olyan területeken, mint a légszennyezettség, talaj és vízkészletek szennyezettsége, környezeti oktatás, elektronikus szemét kezelése, higanyszennyezettség figyelése és jogi szabályozások.

A kormány nemzeti fejlesztési stratégiájának központi eleme, hogy igyekezzen elmélyíteni a mezőgazdasági, üzleti, kulturális, oktatási, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatokat a Dél-Kelet Ázsiai Nemzetek Egyesülése 10 tagállamával, hat Dél Ázsiai országgal, Ausztráliával és Új-Zélanddal.

Remélhetőleg ezek a törekvések is hozzájárulnak majd a 2030-ig kitűzött 17. Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulásához, mondta az adminisztráció hivatalnoka, hozzátéve, hogy a Fenntartható Fejlődési Célok segítik majd a globális partnerséget is a fenntartható fejlődés területén.

Az ENSZ Közgyűlése által 2015-ben meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célok programja arra jött létre, hogy véget vessen a szegénységnek, hogy óvja a környezetet és biztosítsa a békét és jólétet a világon. A 17 célkitűzés 169 célt jelent, melyek között szerepel a megfizethető és tiszta energia, a klímavédelem, a nemek egyenjogúsága, az egészség, a fenntartható városok.

Forrás: Taiwan Today