Tsai Ing-wen elnök asszony egy képet tanulmányoz február 23-án az Elnöki Hivatalban Tajpej városban , melyet a hazai fejlesztésű Formosat5-ös szatellit készített (Az Elnöki Hivatal engedélyével)

Tsai Ing-wen elnök asszony februárban bejelentette, hogy a kormány elkötelezettséget vállal a hazai Formosat5 űrprogram sikerre vitelében azzal, hogy támogatja az űrtechnológiai szektorban a tehetségek felkutatását és kinevelését.

Tsai szerint a Formosat5 ultra nagy felbontású Föld megfigyelő szatellit tavalyi felbocsátása büszkeség és inspiráló a tajvani nép számára és mérföldkövet jelent a nemzet űrtechnológiai iparának fejlődésében. A kormányzat új ösztönzői tovább növelhetik majd az ország versenyképességét a K+F-ben ezen a területen, és nemzetközi elismertséget szerezhetnek a tajvani szakembereknek.

Az elnök asszony az Elnöki Hivatalban a Formosat5 csapat tagjai előtt beszélt Tajpej városban. A Nemzeti Űrkutatási Szervezet (NSPO) szatellitjét 2017. augusztus 25-én lőtték fel a Vandenberg-i Légi Támaszpontról Kaliforniából. Az eseményt egy hat éves fejlesztési program előzte meg, melyben több mint 50 tudós és ipari vállalat vett részt.

Tsai arról beszélt, hogy a Formosat5 lehetővé teszi az ország számára, hogy friss és nagy felbontású képalkotó technológiát használjon olyan területeken, mint pl. a klíma és környezeti változások, katasztrófák megelőzése és terület felhasználási tervezés. Az így szerzett információ segítheti a kutatást és stratégiák kialakítását a szektorban.

Az NSPO szerint, melyet a Tudományos és Technológiai Minisztérium égisze alatt létrehozott Nemzeti Alkalmazott Kutatások Laboratóriuma működtet, a Formosat5 99 perc alatt tesz meg egy teljes kört egy 720 kilométeres nap-szinkronizált röppályán.

A szatellit 2 méteres felbontású pankromatikus és 4 méteres felbontású multi spektrális képeket képes készíteni. Emellett el van látva egy hazai fejlesztésű optikai távérzékelő hasznos teherrel, egy fejlett ionszférikus szondával és egy földi irányítású képelőhívó rendszerrel. A fellövése óta a Formosat5 2250-nél is több képet küldött már – köztük volt a 2017 november Mount Agung vulkánkitörés az indonéziai Balin, illetve a Thomas Tűz a kaliforniai Ventura megyében, decemberben.

Az 1991-es megalapítása óta az NSPO azon dolgozik, hogy az ilyen irányú technológiák innovációs központja, és a hazai és nemzetközi űrprogramok központja lehessen.

Forrás: Taiwan Today