Tsai Ing-wen elnök asszony körvonalazza a kormány jelentősebb céljait év végi sajtótájékoztatóján Tajpej Városban (Az Elnöki Hivatal hozzájárulásával)

Tsai Ing-wen elnök asszony kijelentette, hogy a kormány elhivatott a hazai védelmi iparágak fejlesztésére, támogatja és ösztönzi a kereskedelmet és a gazdaságot, szeretné fenntartani a regionális békét és előre szeretné mozdítani a diplomáciát.

A Nemzetvédelmi Minisztérium első számú K+F szervezetében, a Nemzeti Chung-Shan Tudományos és Technológiai Intézetben tartott beszédében az elnök megismételte a kormány elkötelezettségét, hogy a hazai védelmi szektort önellátóvá és a maga lábán megállni képessé tegye.

Az elnök ígéretet tett a nemzetvédelmi költségvetés évenkénti emelésére, hogy a nemzet képes legyen megőrizni szuverenitását és megtartani a békéjét és prosperitását a régióban. „Katonai képességeink javítása, növelése a legjobb módja a nemzetbiztonság garantálásának” – mondta.

Az elnök beszéde alatt a kivetítőn két NCSIST által kifejlesztett gép prototípust mutattak be: egy multifunkcionális ember nélküli légi járművet és egy nagyteljesítményű oktató jet-et. Az első nagy hatótávolságú, középmagasságban végzett manőverekre lett kialakítva, és hamarosan megkezdődhet a tömeggyártása. A másodikat Tsai 2020-ra ígérte munkába állítani.

A nemzetközi kereskedelem tekintetében az elnök asszony kiemelte a Kormány Új Déli Nyitás Politikájának stratégiai elsődlegességét. A kezdeményezés Tajvannak a 10 Dél Ázsiai Nemzetek Szervezet-beli tagállammal, 6 dél-ázsia-i országgal, Ausztráliával és Új-Zélanddal való kapcsolatainak elmélyítésére és fejlesztésére törekszik.

Tsai kijelentette, hogy a stratégiának már számos eredménye van, rámutatva az említett országokkal való kereskedelem éves közel 20%-os növekedésére 2017 januárja és októbere között. Ugyanez alatt az időszak alatt a turizmus a már említett államokkal 30%-os növekedést produkált.

Az elnök kijelentette, hogy a jövő évben a kormány tovább szélesíti majd a programját az említett országokkal. Emellett a kis- és közép vállalkozások ugyanúgy, mint a nagyobb vállalatok számos támogatásban részesülnek majd: azok a vállalatok, melyek a mezőgazdasági iparágakban, a petrokemikáliák vagy az egészségügy területén tevékenykednek, megkapnak minden szükséges támogatást ahhoz, hogy bővülhessenek az új piacok irányába Dél és Dél- Kelet Ázsiában.

A szoros-közi kapcsolatokról az elnök kijelentette, hogy a nemzet továbbra is a status quo-t szeretné fenntartani. „Tajvan eleget fog tenni mindennemű felelősség vállalásának, hogy megőrizze a térség biztonságát, megőrizve jó szándékát és fenntartva stabil, konzisztens és kiszámítható szoros-közi kapcsolatait és politikáját.”

„Méltóság és tisztelet, stabil szoros-közi kapcsolatok, és a nemzetközi közösség melletti kiállás -ez a tajvani emberek kollektív szándéka” – tette hozzá Tsai asszony.

Forrás: Taiwan Today