President Tsai Ing-wen is urging mainland China to enter into negotiations with Taiwan over its unilateral launch Jan. 4 of four flight routes over the Taiwan Strait. (Courtesy of Office of the President)

Tsai Ing-wen elnök asszony január 7-én nemzetbiztonsági tanácskozást hívott össze válaszul arra a Kelet Ázsiában kialakult új helyzetre, miszerint a szárazföldi Kína egyoldalúan négy légi utat nyitott meg. A tanácskozáson számos direktívát ismertetett, illetve felszólított az ügy szoros közi tárgyalások útján történő gyors rendezésére.

Az utóbbi idők rendszeres észak koreai és szárazföldi kínai regionális katonai akciói feszültséget keltenek a térség országaiban. Ezen felül a légi utak megnyitása provokáció, mely veszélyeztetheti a térség békéjét és stabilitását – mondta Tsai.

Tajvan kész és hajlandó együttműködni a szárazföldi Kínával ennek a repülésbiztonsági veszélyhelyzetnek a felelős megoldásában, és kész javítani a kapcsolatokat a két fél között – tette hozzá az elnök.

Tsai szerint Kínának is óvnia kell a nehezen kialakított békét és stabilitást a szoros közi viszonyban, megtenni a feloldó lépéseket, valamint tárgyalóasztalhoz ülni Tajvannal a technikai megoldások érdekében, melynek alapja a két ország közt 2015 márciusában kötött megállapodás kell, hogy legyen.

Minden szervezet figyelmesen követi a régióban a témában történő változásokat, erősítve a készültséget és kapcsolatot tartva a nemzetközi közösséggel, hogy biztosíthassa a térség biztonságát és a nemzetek jólétét – mondta az elnök.

Tsai kiemelte, hogy különösen érvényes ez a nemzetbiztonságot felügyelőszervezetekre, amelyek hosszú távú értékeléseket végeznek, és stratégiákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy minimalizálják a nemzetbiztonsági kockázatokat, párhuzamosan a térségi együttműködés lehetőségeinekmaximalizálásával.

Az utóbbi idők növekvő számú kínai katonai akcióinak köszönhetően az elnök asszony kijelentette, hogy a Kínai Köztársaság (Tajvan) fegyveres ereje megerősítette a korai figyelmeztető, bevetési és figyelő kapacitását, hogy betölthesse küldetését – a nemzet és az emberek biztonságának biztosítását.

Tsai szerint az egyoldalúan megnyitott légi utak problémája nem kívánatos a globális világ számára sem, mivel kérdéseket ébreszt a status quo esetleges megváltoztatásával kapcsolatosan. Fontos a Külügyminisztérium és a Polgári Repülés számára, hogy teljes körűen tájékoztatni tudja a légitársaságokat, kormányokat és érdekelt nemzetközi szervezeteket a kialakult helyzettel kapcsolatosan, és megszerezze a támogatásukat és megértésüket Tajvan számára – mondta az elnök.

2015 januárjában a szárazföldi Kína egyoldalúan kijelölte négy légi útvonalát a Tajvani Szoros felett. Ezek közül egy megközelíti a szorost elválasztó vonalat, három pedig keresztülvágja a Tajvant Kinmen és Matsu szigeteivel összekötő forgalmat.

Forrás: Taiwan Today